2009. március 24., kedd

Gyermekmunka kicsit másképp

A gyermekmunkák közé tartozik az is, amikor a kicsik segítenek apunak, anyunak a házimunkában, barkácsolásban, stb. Ha ez normális keretek között történik, és nem mindent a gyereknek kell megcsinálni, akkor ezzel nincs semmi probléma, mert ezáltal a gyerek megtanul önállóvá válni.
De mi a helyzet akkor, amikor például valakiből 12 évesen lesz felelség?
Már törvény szabályozza Indiában a gyermekházasságot, ennek ellenére ma is nagyon gyakori, hogy a lányokat nagykorúságuk előtt adják férjhez. Egy felmérés szerint az indiai nők 22 %- a ment férjhez 16 éves kora előtt, 44 %-a pedig 16 és 17 éves kora közt.
A fiatalon férjhez adott lányoknak abba kell hagyni az iskolát, át kell költözniük a férjük családjához, és el kell kezdeni a felnőtt életet. A serdülő lányok az új családjukban nem számítanak teljes jogú tagnak, és ha valami "rosszat" csinálnak, pl nem lesznek elég szépek, az egyedül az ő hibájuk, és éreztetik velük, hogy nincs helyük a családban, de kilépni nem tudnak onnan. Rájuk hárul a házi munka, és gyakran mire elérik a felnőtt kort, már van 2-3 gyerekük. Sokkal gyakoribb náluk a nem kívánt terhességek száma, védekezésre nincs lehetőségük, és a fiatalon teherbe esett lányok testét nagyon megviseli a gyerekszülés, és mentálisan is sérülnek.
Indiában a leggyakoribbak az ilyen házasságok, de a szabályozás és tiltás ellenére a világ 40 országában még ma is előfordul. Nem csak a fejletlenebb, elmaradottabb országokban fordul elő, Amerikában is találkozhatunk vele, de ott nem az anyagiak állnak mögötte, sokkal inkább vallási szektákban jellemző. A szomszédos Románia elmaradottabb részein is vannak olyan roma közösségek, ahol ma is létezik a kiskorúak összeházasítása.
Véleményem szerint a közvetlen, kizsákmányoló gyermekmunka mellett a világ számos országában a gyermekházasság is óriási problémákat okoz, amit határozottabb föllépéssel kellene kezelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése