2009. április 1., szerda

Ismét a diákmunkáról

Ahogy cikkeket olvasgattam a neten, egy érdekes címre, majd egy érdekes bevezetőre lettem figyelmes.

,,A diákmunkát is kinyírja a válság?

A válság miatt nemcsak a „felnőtt” munkaerőpiacon csökkentek az állások, a cégek egyre kevesebb diákmunkást is keresnek. Az iskolaszövetkezetek ennek ellenére bizakodnak. Arra számítanak, hogy a munkaadók hamarosan belátják: recesszióban sokkal inkább megéri a könnyebben betanuló és sokszor olcsóbban alkalmazható diákokat foglalkoztatniuk."

Tavaly a fejünkbe vettük, hogy az iskola mellett vállalunk valami munkát. Természetesen mi is a Diákszövetkezeteket kezdtük ez körbe járni. Meglepődve tapasztaltuk, hogy az 5 közvetítő ahol jártunk szinte kivétel nélkül csak olyan munkát tudott ajánlani, ami délelőtt végezhető, és ezekből is csak épp néhányat. Ha belegondolok, hogy több, mint egy évvel ezelőtt nem tudtak normális munkát ajánlani akkor vajon mi lehet most?

Takács Tibor az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének alelnöke azonban bizakodó, mert szerinte a válság hatására a cégek keresni fogják az olcsóbb, könnyebben betanítható munkaerőt, és így egyre több diákmunkásra lesz szükség.
Elképzeltem, hogy pár év múlva az összes gyárban csak egyetemisták fognak dolgozni, akik az esti bulira gyűjtik a pénzt, s a korábbi dolgozók, majd szaporítják a munkanélküliek táborát, csak azért, mert nekik 10 000 Ft-tal többet kellett volna fizetni, s amúgy már 40 évesek, sokkal jobb a fiatalabb munkaerő.

Egyáltalán nem értek egyet Takács Tibor állásfoglalásával. A diákoknak is kell munkalehetőséget biztosítani, de semiképpen sem a felnőtt munkaerő kárára. A megfelelő egyensúly megtalálása azonban elég nehéz, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben, de az állások betöltési feltételeinek tudatos szabályozásával szerintem elérhető, hogy mindkét fél a lehető legjobban járjon.


Forrás: www.fn.hu
(A cikk megtekinthető hasznos oldalak között)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése